Cafea Guatemala Las Crucitas

    Țara de origine – Guatemala
    Regiune – Santa Rosa, Casillas
    Ferma – Las Crucitas
    Metoda de procesare – Spălare
    Varietate – Bourbon, Catuaí
    Altitudine – 1.400 – 1.600 m
    Aciditate – echilibrată
    Corp – mediu
    Note de degustare – alune de pădure, caramel, ciocolată, ușor fructată

    Categorie:

    Descriere

    Cafeaua Guatemala Las Crucitas provine de la ferma omonimă din sudul Guatemalei, mai precis din regiunea Casillas, departamentul Santa Rosa. Aparține lui Carlos Castillo și este moștenită de la tatăl acestuia, care a cumpărat pământul în urmă cu peste 60 de ani. Pe acest teritoriu din Munții Ayarza sunt produse unele dintre cele mai de calitate cafele din Santa Rosa.

    Cafeaua de la ferma lui Castillo crește la umbra pinilor, pentru a micșora eroziunea solului și pentru a-i păstra fertilitatea. Arbuștii de cafea sunt astfel mai puțin afectați de intemperiile naturii, iar cireșele de cafea se maturizează mai lent, dezvoltând multe zaharuri și o aciditate complexă. Ferma este situată la altitudini între 1.400 – 1.600 m, iar soiurile alese de Castillo ca fiind cele mai potrivite regiunii sunt Bourbon și Catuai. Arbuștii sunt permanent toaletați și înlocuiți cu unii noi, cea mai veche plantă având doar 28 de ani. Acest lucru asigură o productivitate crescută.

    Recoltarea cireșelor de cafea se face în decembrie, cu ajutorul a circa 25 de muncitori sezonieri. În funcție de condițiile meteo, un arbust poate fi cules de trei ori, pentru a alege cireșele ajunse la un nivel ideal de maturitate. Procesarea cireșelor se face seara, cu ajutorul unui utilaj de îndepartare a pulpei, care reușește să îndepărteze cam 25% din mucilagii. Apoi boabele sunt lăsate să fermenteze în jur de 14 ore în bazine speciale umplute cu apă. După această perioadă, cafeaua este spălată și lăsată să se usuce la soare pentru aproximativ 20 de zile până boabele ajung în zona de umiditate ideală (10 – 12%). Este apoi evaluată și depozitată în vederea exportului în depozitele Unex din orașul învecinat Barberena.