post

A deschis ,,era” cafelei proaspăt prăjită în România, cativa pasionati urmandu-i exemplul dar folosind metode diferite de prajire. Este in avantajul nostru ca si consumatori sa avem parte nu doar de denumire: cafea 100% arabica din reclamele televizate ci sa vedem, sa stim unde se prajeste, din ce tara provine cafeaua? cine o prajeste? cum se prajeste?

Povestea noastra de astazi este de fapt povestea unui om minunat pe numele sau Gheorghe Florescu, unul dintre ultimii cafegii ai Bucureştiului de altadata si autorul cartii ,,Confesiunile unui cafegiu” care la vârsta adolescenţei ajunge ucenic şi prinde meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor ’60 si care provenea dintr-o familie de cafegii, furnizoare a Casei Regale.

În martie 1971, preia de la mentorul său, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea şi dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevărat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienţi mari personalităţi ale vieţii literare, artistice şi medicale, dar şi figuri im­portante din Justiţie, Miliţie şi Securitate. La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prăbuşeşte, dar, printr-un extraordinar noroc, el scapă cu viaţă.

În anii ’80, lupta pentru aprovizionarea noului său magazin din str. Sfinţilor 6 se dovedeşte extrem de riscantă. În aprilie 1985 e arestat şi condamnat la 11 ani de închisoare. Eliberat condiţionat în 1988, se angajează din nou în comerţ. Participă la Revoluţia română, apoi la «fenomenul Piaţa Universităţii» ca şofer personal al unor jurnalişti americani.

În octombrie 1990, suferă un accident vascular cerebral, în urma căruia rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Reînvaţă să scrie cu mâna stângă şi, în 2007, după patru ani de muncă intensă, reuşeşte să termine cartea de memorii Confesiunile unui cafegiu.

In 2010, în ciuda crizei economice, Gheorghe Florescu a reușit să-și împlinească visul de-o viață. A deschis, împreună cu familia sa, primul magazin de cafea gourmet din București, reînnodând cea mai bună tradiție a vechilor cafegii armeni, din punctul în care o lăsase, fără voia lui, în urmă cu 25 de ani.

Cafeaua era odată prilejul de vorbă, prilejul de deschidere al inimii și minții, vehiculul comunicării citadine si acest lucru dorim sa fie si la noi in magazin, unde va asteptam cu drag sa va povestim, sa degustam si sa mirosim cafeaua si de asemenea sa rasfoiti sau sa cumparati cartea maestrului Gheorghe Florescu. Cafelele, proaspat prajite, de cateva zile, de catre maestrul Gheorghe Florescu,  le gasiti la JOY coffee

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *